Contact en verbinding

De Stichting Joods Werkkamp Molengoot beijvert zich om de herinneringen en het jaarlijks gedenken aan de vervolging van de Joden en van de Joodse dwangarbeiders in de werkkampen, met name die in Molengoot, in stand te houden. Het bestuur kan dit niet alleen. Het nodigt iedereen uit - op welke manier dan ook en vanuit elke betrokkenheid en overtuiging - mee te denken en mee te helpen om al het gedachtengoed voor in de toekomst te borgen. Waarvoor dank al vast.

Dat kunt u doen via onderstaand contactformulier, per e-mail aan  

secretaris@joodswerkkampmolengoot.nl

of telefonisch via 06 15 17 37 61

Contactformulier

E-mailadres
Onderwerp

Hoe het herdenkingsmonument aan de Luggersweg te bereiken is?

  • Of ... via de parallelweg aan de Jachthuisweg van Hardenberg naar Lutten. Steek ter hoogte van Tuin en Kado de Jachthuisweg over (pas op! , druk verkeer! ) naar de Luggersweg en na ca. 200 meter bevindt het zich rechts van de weg in een bosgedeelte.
  • Of ... neem op de rotonde van de Haardijk vanaf Hardenberg de eerste weg rechts, neem direct de eerste weg links de Collendoornerdijk, vervolgens de eerste weg links de Weterkoelenweg, houdt bij de volgende kruising links aan om de Luggersweg op te rijden en rijdt die bijna helemaal uit tot aan de Jachthuisweg.

Volg Joods Werkkamp Molengoot ook op Facebook



Een boek over Kamp Molengoot.


Onder redactie van Jannie Wiegman is het boek Van Kamp naar Monument tot stand gekomen.

Waarom? Om een onvergetelijk deel geschiedenis in woord en beeld in een aansprekend document altijd binnen handbereik te hebben. Tastbaar en visueel, om mee te nemen, om te laten zien en om (uit) te delen. Een boek dat een beeld weergeeft wat er is gebeurd in en om Kamp Molengoot in 1942. Met herinneringen van familie van overlevenden en van gevluchte Joden. Met herinneringen van buurtbewoners die zich Kamp Molengoot nog kunnen herinneren. Met bevindingen en verhalen die nog niet eerder bekend waren. Overleveren gaat immers altijd door. Niet alleen over de verschrikkingen in het kamp, maar ook over hoe het monument tot stand gekomen is. De emotie die er aan ten grondslag lag, zoals over het ontwerp en de betekenis er van. Maar ook over de jaarlijkse herdenking van nu, nog steeds. Waarom het zo belangrijk is om de gebeurtenis nóóit te vergeten. Een overlevering, zoals door de in 1997 in Amsterdam gevonden brieven van Flip Slier.

Het is een groeiboek. De stichting roept iedereen op om nog niet bekende informatie, ervaringen, belevingen in woord en geschrift, al of niet geschreven, al of niet met fotomateriaal, al of niet anoniem, te delen met het secretariaat. Schroom niet!

Een 2e gecorrigeerde en aangevulde druk zal in januari/februari 2022 verschijnen.


De baten van de verkoop komen geheel ten goede aan de Stichting Joods Werkkamp Molengoot.

secretaris@joodswerkkampmolengoot.nl of telefonisch via

06 15 17 37 61 J. Wiegman of 06 15 37 92 24 P. van Weerden


Overlevering .. uit brieven ..

Beste Gees en familie

'Door volkomen nieuwe maatregelen in het kamp is het voor ons onmogelijk geworden om ‘s middags van het werk weg te lopen. Aangezien er appél gehouden wordt. Daar we natuurlijk niet van ons rantsoentje kunnen leven, willen we je vragen of je weer voor de dag iets voor ons kan verzorgen. We zullen in de bosjes bij de weg, vlakbij het houten hek het weiland van jullie, een kruiwagen neerleggen. Kun je daar dan voor de dag 8 eieren en wat je verder voor ons kan verzorgen onder neerleggen. Als je roggebrood kan verzorgen zouden we je erg dankbaar zijn. (…) Als je morgenavond kunt beginnen zou dat reuze fijn zijn. (…) Nu Gees ik hoop dat je goed voor ons zorgt, want jullie bent onze enige hoop. Allemaal een dankbare zoen. Van Siem en Flip.'

Ben Ali Libi

“Mijn lieve Opa ‘Ben Ali Libi’ (Joodse goochelaar Michel Velleman) is onder het vreselijke regiem van Hitler op 20 juni 1943 in Sobibor vergast, vermoord, samen met zijn vrouw en dochter!

Het is nog steeds een trieste realiteit dat ik je niet heb gekend, lieve Opa.

Gelukkig draagt mijn lieve dochter Michelle jouw naam in ere. Mijn vader vertelde en kende zelfs de goocheltrucs die jij hem leerde. Je trad op in het hele land voor kinderen en ouders, zelfs voor het koningshuis. Wat fijn dat jij zoveel mensen een mooie tijd hebt gegeven.

Zelfs in Kamp Molengoot heb je jouw laatste trucjes laten zien, om een glimlach op de gezichten van de hardwerkende mannen te toveren.

Wat ben ik trots dat jij mijn opa bent. Ik denk vaak aan jou, omdat je een hele positieve man was en het leven omarmde. In de wereld van vandaag is dat wederom zo hard nodig.

Het gemis van familie is er nog steeds.

Dat Stichting Joods Werkkamp Molengoot in Collendoorn voor altijd een gedenkplaats mag zijn, waar zoveel volwassenen en leerlingen van scholen graag eer willen betonen aan lieve mensen zoals jij. ”

Katy Huiman, kleindochter

Joodse begraafplaatsen  

Hardenberg kent 2 joodse begraafplaatsen. De oude begraafplaats aan ’t Holt staat bekend als het Jodenbergje en is gelegen op een kleine terp bij de Vecht waardoor deze de naam Jodenbergje (plaatselijk: Jeudenbarchien) gekregen heeft. Het wordt door historici gekenmerkt als een van de meest merkwaardige Joodse begraafplaatsen in Nederland. Wanneer de heuvel is aangelegd, is niet bekend. Mogelijk was een aangelegde aarden heuvel waarop een middeleeuwse versterking heeft gestaan.

De nieuwe Joodse begraafplaats ligt aan het zogenaamde Mulopad. Oorspronkelijk lag de begraafplaats buiten Hardenberg, omdat lijken volgens de Joodse religieuze wetten onrein zijn, en dus niet in de stad thuishoren. De joden namen de begraafplaats begin 1900 in gebruik, nadat het Jodenbergje vol was. In 1942 werd voor het laatst op de begraafplaats begraven. In de Tweede Wereldoorlog hebben Duitsers verschillende grafstenen voor schietoefeningen gebruikt, waardoor enkele in zeer slechte staat zijn.